maandag 13 januari 2014

ASV 2 in breedte sterker dan Oegstgeest



Na de overwinning tegen Amersfoort hebben we een goede stap gezet richting klassebehoud. Het was van te voren wel duidelijk dat we het deze keer moesten hebben van de breedte van het team. Oestgeest heeft aan de eerste twee borden met Fred Slingerland en Nebojsa Nicolic twee spelers met een rating boven de 2300 en dan is het maar de vraag of hier iets te halen valt.

Richard en Johan mochten het proberen. Helaas ging het bij Richard al vrij snel mis. Hij kwam in een variant van de Pirc al snel minder te staan en verloor een pion. Vervolgens werden er veel stukken geruild. Het eindspel van T en 5 tegen 4 pionnen was niet te houden.

Aan de lage borden ging het inmiddels veel beter. Jan won al snel na de opening een stuk. Het was nog even oppassen omdat er nogal wat lijnen en diagonalen open waren. Na een, uit wanhoop geboren, stukoffer dat niets deed bleef er voor de tegenstander weinig ander over dan een biertje te gaan drinken. Ook Remco en Koert stonden toen al beter.

John speelde een gelijk opgaande partij waarbij het evenwicht niet werd verbroken. Toen alle zware stukken echter van het bord waren bood John remise aan. Dit werd aangenomen (1½ - 1½).

Remco kwam gelijk uit de opening, maar kon een aanval met D en P beginnen. Doordat zijn tegenstander geen luchtgaatje kon maken ging hij uiteindelijk mat achter de paaltjes (2½ - 1½).

Sander kreeg in eerste instantie niet heel veel vat op een drie-rijensysteem, Juist toen zijn tegenstander zich wat leek los te werken beslisten de hardhollende vrije a- en b-pion, gesteund door twee torens, de partij (3½ - 1½).

Peter kreeg een 2.Lg5 systeem tegen. Hij verloor een pion, stond minder  Door secuur spel wist hij echter alle gevaren te bezweren, waarna zijn tegenstander het niet meer zag zitten en remise aanbood (4 – 2).

De tegenstander van Koert had een soort Marshall-achtig pionoffer gebracht, maar de berekeningen klopten niet en hij bleef met een materiĆ«le achterstand van toren tegen loper, paard en pion zitten. Ook in grote tijdnood speelde Koert het heel secuur en bleken er geen grappen meer in de stelling te zitten (5 – 2).

Johan stond in een Draak al snel wat minder, nadat hij d5 had toegelaten. Zwart kreeg een onaantastbare koning op e5. In een urenlang middenspel leek zijn tegenstander nauwelijks verder te komen, totdat hij het niet kom voorkomen dat de laatste torens en lopers werden geruild, waarna  het pionneneindspel verloren was opleverde (5 – 3

Op deze manier werd het verwachte resultaat aan de topborden (½ uit 3) ruimschoots gecompenseerd door de overwinningen aan de staartborden (3 uit 3), zodat een ‘normale’ uitslag ontstond. In de stand staan we 4e. Een overwinning in de volgende ronde op HMC brengt ons in de top 3.  

ASV 2                  2055    - Oegstgeest '80       2066    5 - 3
----------------------------------------------------------------------
1. Richard van der Wel 2085    - IM Fred Slingerland  2336    0 - 1
2. Johan Wolbers       2033    - IM Nebojsa Nikolic   2350    0 - 1
3. FM Peter Boel       2090    - Joop Piket           2057    ½ - ½
4. Sander Berkhout     2121    - Evert Leeuwenburgh   2020    1 - 0
5. John Sloots         2051    - Jerry Bey            1981    ½ - ½
6. Koert van Bemmel    2093    - Jan-W v.Drunick      1949    1 - 0
7. Remco Gerlich       1993    - Joop Bakker          1905    1 - 0
8. Jan Knuiman         1977    - Jan Hellenberg       1926    1 - 0


Geen opmerkingen:

Een reactie posten