maandag 26 september 2016

Charlois Europoort 2 - ASV 2



Zuidplein

Sjoerd (020)

Ik hou niet van Rotterdam.

Die stad heeft niks en probeert dat wanhopig te maskeren met nieuwe projecten die in schril contrast staan met de rest van de stad. Ook de manier waarop ze de naam van hun schaakclub uitspreken: Gaarloos Europoort. Gelukkig komen er wel fatsoenlijke mensen vandaan, zoals Gerard Cox, en bijzonder types als Jules Deelder…..ohja en onze teamleider. En ze hebben een mooie speellocatie met uitstekende brasserie die beide worden uit gebaad door mensen met dat bijzondere Rotterdamse accent dat de bovenstaande mensen ook hebben…..ohnee onze teamleider trouwens niet meer.

Vooruit, de wedstrijd dan maar. Vorig jaar hadden we nog gewonnen van Charlois Europoort2 dus die hoop was er vandaag ook. ASV2 in ongewijzigd bleven ten opzichte van het vorige seizoen dus we raken ingespeeld op elkaar. Het begin van de wedstrijd was gelijk aan vorige jaar namelijk moeizaam. Op geen van de borden was duidelijk voordeel terwijl Johan al een pion was kwijtgeraakt die niet meer terugkwam. Die situatie verbeterde niet de eerste uren. Johan kwam met een kwaliteitsoffer toen hij een tweede pion kwijtraakte. De pionnenstructuur van zijn tegenstander versplinterde weliswaar, maar het materieel voordeel bleek te groot, 0-1.
John en Pieter pakte vorig jaar een hatelijke nul in Rotterdam. Het verging hen nu wat beter door in een opgaande strijd beide tot remise te komen.
John speelde tegen dezelfde tegenstander als 2 jaar geleden, maar nu met verwisselde kleuren.
De tegenstander speelde een openingsvariant die hij al meerdere malen
op het bord had gehad en wist een aktieve stelling te krijgen.
In plaats van een kwaliteit te winnen, waarvoor hij zijn koningsstelling flink had moeten verzwakken, wist hij zijn zwarte paard op d4 te installeren.
Om erger te voorkomen ruilde John zijn loper tegen dit paard en in het ongelijke lopereindspel dat daardoor overbleef zat geen muziek meer.

Teamleider R. van de W. speelde tegen een zeldzame Ben-oni variant en toen gebeurde er iets met de pion op e4. Volgens Richard was het volstrekt normaal dat die van het bord ging, hij noemde het niet eens een offer. Iedereen die hier niet ineens van overtuigd was, en ik schaar mij onder deze criticasters, werd vol ongeloof bekeken en toegesproken op een toon van: ”begrijp je dat nu echt niet?” Tja, hij kreeg binnen de kortste keren zijn pion terug en na een tactische fase kwamen beide spelers er een remise na overeen. Wel nadat Richard naar eigen zeggen een winnend plan had gezien maar niet gespeeld omwille van risicobeperking voor het team.

Invaller Theo was vooraf duidelijk gemaakt dat invallers bij ASV2 altijd winnen en hij stelde niet teleur. Hij keek de opening af van de tegenstander van Sander op bord 1 en toen zijn tegenstander van die partij afweek kwam Theo mooi in de aanval tegen een lang gerocheerde witte koning. Met lijnruiming en offers brak hij dwars door de witte stelling heen waardoor de balans in de teams net voor de tijdnood weer was hersteld. 2,5-2,5.
Mijn partij was tegen dezelfde tegenstander in de dezelfde opening als een jaar geleden. Op zet 5 ging hij echter een variant in die ik maar een keer ooit op het bord had gehad. Het enige wat door me heen schoot was “ojee…hier heeft Fokke Jonkman me ooit volledig van het bord mee gespeeld.” Blijkbaar komt er inderdaad wat wijsheid met de jaren, want ik wist de positionele druk draagbaar te houden en in mijn eigen tijdnood zelfs nog naar een plusremise af te wikkelen. 3-3

Koen en Sander hielden het lang vol. Koen’s partij leek lange tijd in remise te eindigen maar een kleine fout van zijn tegenstander resulteerde in een gunstig eindspel dat zonder veel moeite werd gewonnen. 3-4

Sander speelde op bord 1 een partij uit een stuk. Een positionele plus werd in een dame+loper tegen dame+paard eindspel mooi uitgewerkt naar een totaal gewonnen positie…..als Sander maar zijn pion naar f3 zou spelen! Dat vond hij toch spannend blijkbaar, want er kwamen dan aardig wat schaakjes in zijn open koningsstelling. Na de eerste twee mogelijkheden op f3 te laten liggen was driewerf schaapsrecht. F3 werd gespeeld en na enkele schaakjes stond Sanders tegenstander zeer hoffelijk het mat toe.

Net als vorig jaar 3-5 winst voor ons team op Rotterdam (wa leg dah dan)!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten